PCI DSS • Artikel
29 mars, 2021
8 tips – så handlar du säkert med kort på nätet
Att handla på nätet kan vara smidigt och bekvämt, men det kan också inneb ära risker om det inte utförs med viss försiktighet. Här är 8 tips som gör det säkrare att e-handla.
Sedan e-handelns intåg i samhället har kortuppgifter varit ett eftertraktat byte för cyberkriminella. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) utsattes 4,1 procent av befolkningen i Sverige för kortbedrägeri under 2020, vilket motsvarar cirka 334 000 personer.
Det finns med andra ord anledningar att vara försiktig när du handlar på nätet. Här är 8 tips för att undvika att falla i bedragarens fälla.
1. Handla från trovärdiga webbplatser
Det första du bör undersöka är om webbshopen du har tänkt att handla ifrån verkar vara autentisk. Är företaget välkänt kan du granska webbadressen för att försäkra dig om att du inte har hamnat på en bluffsite. Är webbshopen däremot ny för dig är det läge att göra lite research. Googla företaget och leta efter recensioner och generellt betyg, men även specifika recensioner från personer som har handlat från företaget tidigare.Alla kan få några dåliga recensioner, men om det dyker upp kommentarer om ”scam” och ”bluff” är det läge att börja ifrågasätta företaget.
Sociala medier som Facebook och Twitter är idag välanvänt av företag. Genom att ta en titt på diskussioner mellan kunder och företaget kan du få en bra bild av företagets legitimitet.
2. Håll webbläsare och insticksprogram uppdaterade
Säkerhetsbrister i webbläsare och insticksprogram (som exempelvis Flash och Java) dyker upp med jämna mellanrum. I takt med att säkerhetsbrister upptäcks patchas webbläsare och insticksprogram, vilket innebär att säkerhetshålen täpps till. Det är därför viktigt att hålla dessa uppdaterade till den senaste versionen. Äldre versioner kan ha allvarliga säkerhetsbrister, vilka angripare potentiellt kan utnyttja när du handlar på nätet.
3. Titta efter hänglåset
En av de viktigaste sakerna att titta efter innan du skriver i dina kreditkortsuppgifter online är att se till att informationen skickas krypterat. Krypteringen gör att information inte skickas i klartext och därmed inte kan samlas upp av någon som sniffar webbtrafiken.
Hur vet man då om siten erbjuder krypterad kommunikation? Webbadresserna till de siter som använder sig av kryptering inleds med HTTPS istället för det vanliga HTTP. Det avslutande S:et står för Secure.
De allra flesta webbläsare använder sig även av en ikon i form ett hänglås vid sidan av webbadressen. Klickar du på det så framgår information om certifikatet. Saknas hänglåset bör du i största mån undvika att handla från siten, eftersom kommunikationen med företaget inte sker på ett säkert sätt.
4. Handla inte över publika trådlösa nätverk
Visst är det praktiskt att kunna shoppa när du är på språng och har lite tid. Kanske sitter du på en flygplats, ett café eller på ett bibliotek som erbjuder gratis Wi-Fi. Dessvärre är detta ett dåligt läge att shoppa online, då publika nätverk kan vara osäkra. Använder du dig inte av VPN (som krypterar din webbkommunikation) kan någon med god teknisk kompetens som sitter på samma nätverk se dina användarnamn, lösenord och eventuellt även kreditkortsuppgifter. I dessa lägen är det alltid bättre att använda mobilens egna data.
5. Följ inte länkar i mail eller annonser
Kriminella försöker i allt större utsträckning vilseleda folk till webbplatser som de själva kontrollerar. Genom att göra utskick eller annonsera med väldigt bra erbjudanden kan de förmå människor att klicka sig in till en webbplats som vid en första anblick ser autentisk ut, men som i själva verket är bluff. Såg det ut att vara ett erbjudande från CDON? I så fall kan du skriva adressen till företagets webbplats i din webbläsare, istället för att följa en länk i ett mail eller sms.
6. Undvik att handla från publika datorer
Om du använder dig av en publik dator som även kan användas av andra är det sällan en bra idé att nätshoppa, eftersom du inte vet vad som finns installerat på datorn. Då webbläsaren som standard lagrar page cache, cookies och historik efter att du handlat något, kan det också innebära att den som använder datorn efter dig tar tillfället i akt att sätta sprätt på dina pengar.
7. Titta efter kvalitetsmärkningar
Branschorganisationer ser efter sina kunders intressen och vill premiera de företag som lever upp till deras krav. De som uppfyller kraven får oftast ett sigill som de kan stoltsera med på webben. Ett av de mest använda sigillen i Sverige är det från Trygg E-handel. Handlar du från utlandet är The Better Business Bureau, VeriSign, Truste och BizRate några av de märkningar som används av e-handelsföretag.
När du ser ett sigill från någon av dessa organisationer, se då till att klicka på det för att verifiera att de har uppfyllt kraven. Kriminella kan vilja stoltsera med sigillet eftersom det signalerar trovärdighet, men de använder det då olovligen.
8. Håll koll på transaktionsdata
För att så snabbt som möjligt kunna upptäcka och rapportera misstänkta bedrägerier till polisen och till sin bank är det viktigt att du regelbundet ser över uppgifter om transaktioner på dina konton. Finner du något misstänksamt bör du undersöka saken närmare och sedermera göra en anmälan om det finns misstanke om brott.
Kontakta oss
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runtinfo@sentor.se
För generella förfrågningarsoc@sentorsecurity.com
Använd vår PGP-nyckel