In English
betala säkert på nätet

PCI DSS • Artikel

8 tips – så handlar du säkert med kort på nätet

Många svenskar är oroliga för att handla med kort på nätet. I en av Sentors tidigare undersökningar uppgav hela 47 procent att de inte känner sig trygga med att lämna ut sitt kreditkort när de handlar på nätet, medan endast 29 procent sa sig vara trygga med att handla med kort.

För att undvika att falla i bedragarens fälla har vi tagit fram 8 tips för att handla säkert på nätet.

1. Handla från trovärdiga webbplatser

Det första man bör göra är att se över ifall webbplatsen man har tänkt handla ifrån verkar vara autentisk. Är det ett välkänt företag, så se till att webbadressen är korrekt så att du inte har hamnat på en bluffsite.

Är det en för dig ny webbplats du ska handla ifrån är det läge att göra research. Googla företaget och leta efter recensioner, generellt betyg men också specifika recensioner från personer som har handlat från företaget tidigare.

Alla kan få några dåliga recensioner, men om det dyker upp kommentarer om ”scam” och ”bluff” är det läge att ifrågasätta ifall du verkligen ska handla från företagets webbplats.

Sociala medier som Facebook och Twitter är idag välanvänt av företag. Genom att ta en titt på diskussioner mellan kunder och företaget kan man få en bra bild av ifall det verkar legitimt att handla från deras webbplats.

2. Håll webbläsare och insticksprogram uppdaterade

Det dyker löpande upp säkerhetsbrister i webbläsare och insticksprogram (som exempelvis Flash och Java). I takt med att säkerhetsbrister upptäcks patchas webbläsare och insticksprogram. Därför är det av största vikt att man hela tiden uppdaterar till den senaste versionen. Äldre versioner kan ha allvarliga säkerhetsbrister som angripare kan utnyttja när du exempelvis är i syfte att handla något på nätet.

3. Titta efter hänglåset

En av de viktigaste sakerna att titta efter innan du skriver i dina kreditkortsuppgifter online är att se till att informationen skickas krypterat. Krypteringen gör att information inte skickas i klartext och kan samlas upp av någon som sniffar webbtrafiken.

Hur vet man om siten erbjuder krypterad kommunikation?
Webbadresserna till de siterna som använder sig av kryptering inleds med HTTPS istället för det vanliga HTTP. Det avslutande S:et står för Secure.

De allra flesta webbläsare använder sig även av en ikon i form ett hänglås vid sidan av webbadressen. Klicka gärna på det så framgår det information om certifikatet. Saknas hänglåset bör man i största mån undvika att handla från siten eftersom kommunikationen med företaget inte sker på ett säkert sätt.

4. Handla inte över publika trådlösa nätverk

Visst är det praktiskt att kunna shoppa när du är iväg och har lite dötid. Kanske sitter du på en flygplats, ett café eller på ett bibliotek där det erbjuds gratis Wi-Fi. Men tyvärr är det ingen bra idé att shoppa vid dessa tillfällen då det kan vara osäkert. För såtillvida att du inte använder dig av VPN (som krypterar din webbkommunikation) kan någon med god teknisk kompetens som sitter på samma nätverk se dina användarnamn, lösenord och eventuellt även kreditkortsuppgifter ifall informationen inte överförs krypterat.

5. Följ inte länkar i mail eller annonser

Kriminella försöker i allt större utsträckning vilseleda människor till webbplatser som de själva kontrollerar. Genom att göra utskick eller annonsera med väldigt bra erbjudanden kan de få människor att klicka sig in till en webbplats som vid en första anblick ser autentisk ut, men som i själva verket är bluff rakt igenom. Såg det ut att vara ett erbjudande från CDON? I så fall kan du skriva i webbadressen till företagets webbplats i din webbläsare, istället för att följa en misstänkt länk.

6. Undvik att handla från publika datorer

Om du använder dig av en publik dator som kan användas av andra är det sällan en bra idé att handla från dessa eftersom du inte vet vad som finns installerat på datorn. Då webbläsaren som standard lagrar page cache, cookies och historik efter att du handlat något kan det också innebära att den som kommer till datorn efter dig tar tillfället i akt och sätter sprätt på dina pengar.

7. Titta efter kvalitetsmärkningar

Branschorganisationer ser till sina kunders intressen och vill premiera de företag som lever upp till deras krav. De som uppfyller kraven får oftast ett sigill som de kan stoltsera med på webben. Ett av de mest använda sigillen i Sverige är det från Trygg E-handel. Handlar du från utlandet är The Better Business Bureau, VeriSign, Truste och BizRate några av de märkningar som används av e-handelsföretag.

När du ser ett sigill som exempelvis det från Trygg E-handel se då till att klicka på det för att verifiera att de har uppfyllt kraven. Kriminella kan vilja stoltsera med sigillet eftersom det signalerar trovärdighet, men de använder det då olovligen.

8. Håll koll på transaktionsdata

För att så snabbt som möjligt upptäcka och rapportera misstänkta bedrägerier till polisen och till sin bank är det viktigt att man regelbundet ser över uppgifter om transaktioner på sina konton. Finner man något misstänksamt bör man gräva i det och sedermera anmäla om det finns misstanke om brott.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.