Lösenord • Artikel
29 mars, 2021
8 tips - så skapar du ett säkert lösenord
God lösenordssäkerhet är vitalt för att undvika att någon med onda avsikter får tillgång till det som är under din kontroll. Trots att kännedomen om att man ska välja komplexa lösenord är relativt hög är det många som ändå slarvar. Det visar inte minst Ipsos undersökning, utförd på uppdrag av Sentor, där många uppger att de använder sig av korta lösenord byggda på ord från ordlistor och siffror.
Så väljer du ett säkert lösenord
Så hur ska man tänka då? Ja, här är 8 tips som förhoppningsvis kan hjälpa er att välja komplexa lösenord som ändå går att komma ihåg.
1. Använd ett ”password manager”-program
Eftersom vi idag har flertalet konton med separata lösenord krävs det hjälp för att säkerställa att man har en unikt och komplext lösenord till alla sina tjänster på nätet. Ett password manager-program ger förslag på långa och säkra lösenord, sparar dessa säkert i ett krypterat valv och hjälper dig att komma ihåg lösenorden när det är dags för användning.
2. Använd tvåfaktorsautentisering
Tvåfaktorsautentisering innebär ett extra krav utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du. Tvåfaktorsautentisering kräver ”något du vet” som ditt lösenord och ”något som du äger” exempelvis din telefon. Oftast fungerar funktionen så att när du har skrivit in det korrekta lösenordet så skickas en verifikationskod till dig via SMS eller så kan du använda en genererad kod i en app. Efter att ha fyllt i en korrekt kod tillåts du logga in på kontot. Läs mer om hur du kommer igång här!
3. Välj ett långt lösenord
Om man ändå inte vill använda sig av ett password manager-program så är det viktigaste vid val av lösenord att man väljer ett lösenord med många tecken. Det gör det svårt att knäcka vid en brute-force-attack. Ett tips är att använda sig av meningar i syfte att komma ihåg ett längre lösenord.
4. Använd olika sorters tecken
Genom att använda sig av små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken adderar du komplexitet till lösenordet och gör det svårt att knäcka det. Svenska tecken som åäö är också bra att använda.
5. Undvik namn och ord från ordlistor
Eftersom det idag finns färdiga listor med namn och ordlistor för att underlätta att knäcka lösenord är det smart att undvika sådana termer i sitt lösenord.
6. Undvik personliga referenser
Många använder exempelvis sina barns namn eller sin gatuadress i lösenordet. Ingen ska genom att läsa på lite om dig kunna gissa ditt lösenord.
7. Se till att ha unika lösenord för alla tjänster
Genom att ha unika lösenord säkerställer man att ett dataintrång eller slarv någonstans inte drabbar ens andra konton. Eftersom mailen ofta är navet i ens digitala liv är det viktigt att lägga extra energi på att skapa ett bra lösenord där.
8. Använd associationer för att komma ihåg lösenord
För att komma ihåg långa lösenord för specifika tjänster kan man använda sig av associationer. Har man följande lösenord J@g älzkar ITAL1EN. Så kan man använda J@g älzkar ITAL1EN blå för sitt Facebook-konto och J@g älzkar ITAL1EN brevduva för mailen.
Kontakta oss
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runtinfo@sentor.se
För generella förfrågningarsoc@sentorsecurity.com
Använd vår PGP-nyckel