Phishing • Artikel
29 mars, 2021
Phishing, eller nätfiske som det även kallas, är en av de vanligaste attack-metoderna bland cyberkriminella idag. Metoden går ut på att via mail, SMS, eller chatt-tjänster lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. Målet är att infektera enheten med skadlig kod och/eller komma över höga behörigheter som ett första steg i ett mer omfattande angrepp.
I grunden är nätfiske en form av identitetsstöld där angriparen utger sig för att vara någon annan, exempelvis en myndighet, arbetsgivare eller ett företag. Attacken verkställs sedan genom att angriparen skickar falska meddelanden som uppmanar mottagaren att klicka på länkar eller ladda ner filer i syfte att tillskansa sig känslig information eller infektera mottagarens enhet med skadlig kod.
Några vanliga exempel på phishing innebär att:
Vanligt nätfiske skickas i många fall till stora grupper av mottagare utan större träffsäkerhet. Den som är bankkund hos Swedbank förstår kanske direkt att det är något som inte stämmer när det inkommer ett mail med texten ”Bästa Nordeakund”. Men precis som vanliga företag jobbar cyberkriminella aktivt för att maximera lönsamheten i sin verksamhet. Det har medfört att mer förfinade varianter av phishing har utvecklats på senare år, såsom spear-phishing och smishing.
Till skillnad från vanliga phishing-attacker som riktar sig till breda, ofta slumpmässigt utvalda grupper, riktar spear-phishing in sig på utvalda individer och organisationer. I dessa fall gör angriparen ett ordentligt förarbete som bland annat kan innefatta kartläggning av ett företags anställdas intressen i sociala medier och organisationens hierarki, men även faktorer som maildomän, mailsignatur och IT-system.
Informationen kan sedan användas för att utforma verklighetstrogna mail som är svåra att identifiera även för den som är uppmärksam. Och arbetet kan ge lön för mödan: om det vill sig riktigt illa kan ett enda framgångsrikt spear-phishing-mail leda till att en angripare i förlängningen kan ta kontroll över ett helt företagsnätverk.
Några exempel på spear-phishing innebär att:
Phishing kan också förekomma via SMS och kallas då smishing, en kombination av orden “phishing” och “SMS”. Attacken går ut på att angriparen skickar SMS från en falsk avsändare i syfte att få mottagaren att klicka på en länk som antingen installerar skadlig kod på telefonen eller förmår mottagaren att lämna ifrån sig känslig information.
En vanlig teknik som används inom smishing är så kallad spoofing, då ett verktyg används för att förfalska avsändaradresser. Spoofing är lättillgängligt för vem som helst att använda via online-tjänster och kostar inte mer än ett par kronor. Att avslöja ett spoofat SMS är däremot väldigt svårt, eftersom det inte går att titta på samma varningssignaler som i ett mail.
Några exempel på smishing innebär att:
Phishing som attack-metod har blivit omåttligt populär bland cyberkriminella – av den enkla anledningen att den fungerar. Att ägna sig åt phishing som verksamhet har blivit så pass lukrativt att metoden har gått från att användas av enskilda aktörer till att bedrivas av stora “professionella” organisationer.
En anledning till att utföra phishing-attacker är att komma över inloggningsuppgifter och kreditkortsuppgifter för att på det viset kunna omvandla dessa till rena pengar. På Internets mer svåråtkomliga delar (s.k. darknets) förekommer handel med stulna uppgifter av det här slaget. Bedragare kan köpa exempelvis inloggningsuppgifter till sociala nätverk och åtkomst till tusentals personers konton, vart och ett med eget kontaktnät och mängder av personlig information.
Bedragarna kan också vara intresserade av att infektera användares datorer med skadlig kod. Orsaker till det kan bland annat vara att:
E-postsäkerhetsprogram och antivirus kan identifiera de mest uppenbara phishing-attackerna, men inget skydd är hundraprocentigt. Det är därför upp till var och en att lära sig hur man undviker att falla offer för en phishing-attack. För att kontrollera ett meddelandes validitet kan man ställa sig en rad olika frågor, såsom:
Uppstår ändå tveksamhet om ett mejls äkthet går det alltid att ringa den påstådda avsändaren via ordinarie telefonnummer och fråga. Ser det ut att vara en bekant som skickat det misstänkta mailet – kolla ändå! En extra fråga kan vara skillnaden mellan att bli av med pengarna eller ha dem kvar.
Och till sist. Lämna aldrig någonsin ut känsliga uppgifter såsom kreditkortsuppgifter, inloggningsinformation eller bankkoder i ett mail. Banker eller myndigheter ber aldrig (eller i alla fall extremt sällan) om den här typen av uppgifter via mail.
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runt
info@sentor.se
För generella förfrågningar
soc@sentorsecurity.com
Använd vår PGP-nyckel