Lösenord • Artikel
29 mars, 2021
Lösenordshanterare (Password Manager)
En stor utmaning är att vi idag har mängder av olika konton på nätet. Samtidigt har vi fått höra att ett av de viktigaste stegen för att skydda sig är att välja ett unikt och starkt lösenord till respektive tjänst. Men hur ska vi kunna komma ihåg alla dessa lösenord? Det går ju inte?
Nä, det går inte att komma ihåg alla lösenord om vi ska vara ärliga därför behöver vi hjälp. En enkel lösning är att använda sig av en lösenordshanterare. Dessa program är utformade för att säkert lagra dina inloggningsuppgifter, dessutom är de enkla att använda och fungerar bra tillsammans med dina vanligaste enheter.
Så fungerar en lösenordshanterare
Kortfattat beskrivet fungerar en lösenordshanterare som ett digitalt värdeskåp. I det lagras ditt användarnamn, lösenord och annan information på ett säkert sätt. Lösenordshanteraren lagrar uppgifterna i en databas, som ibland kallas ett valv, där krypteras innehållet och skyddas av ett huvudlösenord som enbart du känner till.
När du sedan har öppnat din lösenordshanterare med ditt lösenord kan du logga in med svårknäckta lösenord med ett knapptryck eftersom lösenordshanteraren automatiskt hämtar det beroende på vilken sida du är inne på. Du kan ha mängder av starka lösenord och du behöver inte komma ihåg dem, eftersom lösenordshanteraren gör det åt dig.
Det finns flera olika lösenordshanterare som fungerar lite på olika sätt. Vissa lösenordshanterare lägger valvet på din lokala enhet medan andra placerar det på en remote server som sköts av företaget som konstruerat lösenordshanteraren.
Fördelen med en lösenordshanterare är att de kan automatiskt synkronisera valvets innehåll över flera enheter som du godkänner. Uppdaterar du ex. ett lösenord på din dator synkas det till din telefon och andra enheter.
Första gången du använder en lösenordshanterare måste du föra in dina inloggningsuppgifter och lösenord. Det kan du antingen göra manuellt eller genom att importera dessa. När du väl har ett konto kan lösenordshanteraren upptäcka när du försöker registrera dig för ett nytt konto online eller uppdatera lösenordet för ett befintligt konto, och automatiskt uppdatera valvet med dessa uppgifter. Det fungerar i regel väldigt bra eftersom de flesta lösenordshanterare arbetar parallellt med de stora webbläsarna. Integrationerna gör att du smärtfritt kan logga in på olika webbplatser. Att använda en lösenordshanterare är inte bara säkrare, det är på många sätt också enklare.
Eftersom huvudlösenordet är vitalt för att skydda dina känsliga data måste det vara säkert och unikt. Välj ett långt lösenord med en kombination av olika former av tecken och om det är möjligt, aktivera tvåfaktorsautentisering. Sen gäller det att du kommer ihåg ditt lösenord, för utan det kommer du inte åt något av dina andra lösenord.
Generella tips vid val lösenordshanterare
Eftersom det finns såväl gratis som kommersiella lösenordshanterare kan det vara knepigt att välja vilken lösenordshanterare man ska satsa på. I den här artikeln kan vi inte ge några specifika råd men väl några generella tips inför ditt val:
- Gör din research och välj en välkänd och pålitlig lösning. Produkter som inte funnits länge eller har en låg betygsättning från andra användare kan vara värda att undvika.
- Se till att välja en lösning som fungerar bekymmersfritt på de datorer och mobila enheter som du använder i din vardag. Det ska också vara lätt att hålla ditt valv uppdaterat och synkat till alla enheter.
- Kolla att den lösningen du använder ständigt uppdateras. Det tyder på att det finns ett team som kontinuerligt arbetar med att förbättra produkten och täta eventuella säkerhetsbrister. Se även till att ständigt uppdatera din lösenordshanterare så fort det finns en nyare version.
- Se till att din lösenordshanterare automatiskt kan generera starka lösenord samt avgöra vilken styrka olika lösenord som du har valt har.
- Det är praktiskt om din lösenordshanterare även ger dig möjlighet att lagra andra känsliga data. Det kan vara information om bankkontonummer, säkerhetsfrågor och betalkortsinformation.
- Verifiera att lösenordshanteraren använder beprövade krypteringsmetoder och inte använder en egenutvecklad lösning.
Kontakta oss
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runtinfo@sentor.se
För generella förfrågningarsoc@sentorsecurity.com
Använd vår PGP-nyckel