27 juni, 2023
Sentor deltar i nytt projekt för att förebygga digitalt våld i unga relationer
Som en förlängning av projektet Digital kvinnofrid inleder Sentor ett samarbete med Uppsala kvinnojour och Fredens hus med fokus på att förebygga digitalt våld i unga relationer. Målet är att öka kunskapen och medvetenheten om digitalt våld som drabbar unga, samt skapa ett större utrymme för skolpersonal och andra vuxna de möter för att prata om digitalt våld och dess konsekvenser.
Sedan 2018 bedriver Sentor projektet Digital kvinnofrid tillsammans med Uppsala kvinnojour, som genom sina utbildande insatser arbetar för att höja kompetensen om IT- och informationssäkerhet hos kvinnojourer och andra verksamheter som möter våldsutsatta. Projektet spänner idag över hela landet, och blev 2020 utsett till "Årets initiativ" av intresseorganisationen Forum.
Matilda Sjöstrand är projektledare för Digital kvinnofrid på Sentor och har varit med sedan initiativets start för drygt fem år sedan:
– Intresset för projektet är fortsatt stort, och vi får löpande förfrågningar om att hålla utbildningar och dela vårt material. Under åren har vi dock sett ett allt större behov att arbeta mer förebyggande än vad vi gör i dagsläget, med fokus på att få yngre målgrupper att förstå och hantera de risker som kommer med att använda internet och teknik. Dels vittnar de kvinnojourer och annan personal vi möter om ungas utsatthet när det kommer till våld genom digital teknik, dels bekräftas den via forskningen. Bland annat visar de undersökningar vi själva har tagit fram att unga utsätts för övervakning och kontroll via digital teknik i högre utsträckning än äldre åldersgrupper.
Samma undersökningar visar även att yngre tenderar att ha ett mer riskfyllt beteende kring sin digitala integritet, bland annat genom att i högre grad självmant dela personlig information som lösenord och positionsdata med andra.
Unga efterfrågar kunskap
I Brottsförebyggande rådets rapport från 2021 lyfter flera unga hur våld i deras relationer skiljer sig från våldet vuxna upplever, då deras digitala liv är helt integrerat i deras vardag. De beskriver hur det är både vanligare och lättare att utöva kontroll över en partner digitalt, genom att kontrollera mobiler, hänga ut någon på sociala medier eller lägga ut intima bilder. Utöver det efterfrågar de kunskap specifikt kring digitalt våld och frågor som om det är förväntat att i en relation hela tiden fråga vart partnern är, tvinga någon att ta bort kontakter, sprida intima bilder eller ge sin partner tillgång till lösenord, samt kunskap i IT-säkerhet.
I samma rapport identifieras unga lärare och föräldrar som viktiga vuxna för att förebygga våld, men det är få som berättar för vuxna då det finns en oro kring om de kommer tas på allvar. Unga efterfrågar därför även insatser riktade till vuxna som möter unga.
Nytt projekt – Digitalt våld i unga relationer
Baserat på ovan nämna insikter inleds nu nästa fas av Digital kvinnofrid, där fokus kommer ligga på digitalt våld inom unga relationer. Projektet drivs av Sentor och Uppsala kvinnojour, samt den ideella organisationen Fredens hus, vars verksamhet riktar sig mot just barn och unga.
Projektet är godkänt och finansierat av Jämställdhetsmyndigheten, som varje år beviljar ett antal projekt som främjar deras vision om ett jämställt samhälle. Pengarna finansierar den tid Uppsala Kvinnojour och Fredens Hus lägger på projektet, eftersom dessa organisationer är helt beroende av offentliga medel och statliga bidrag för att kunna bedriva den här typen av arbete. Sentor medverkar i sin tur i egenskap av expertorganisation och kommer bidra med kunskap och insikter om teknisk säkerhet.
Målet: att stärka ungas rätt till ett liv fritt från digitalt våld
Projektet är indelat i två delmål, där det ena består i att ta fram ett workshopprogram på temat digitalt våld och digital säkerhet anpassat för högstadie- och gymnasielever.
Programmet kommer tas fram i samråd med en referensgrupp bestående av gymnasieungdomar, med start i september. Därefter kommer workshops genomföras på högstadie- och gymnasieskolor i Uppsala-regionenunder första halvan av 2024.
Det andra delmålet berör ökad kunskap i ämnet hos lärare, föräldrar och andra vuxna, som av de unga har identifierats som ett prioriterat område. Delmomentet innefattar bland annat att ta fram utbildningsmaterial riktad till tonårsföräldrar och personer som arbetar med målgruppen 13-25 år.
– Genom att utbilda både föräldrar och lärare som möter barn och unga kring digitalt våld och dess uttryck och konsekvenser är målet att öka ungas tillit till vuxna. När vuxna kan känna igen varningssignaler för digitalt våld ökar också möjligheten att i ett tidigt stadie kunna sätta in rätt insatser för att hjälpa den unga, menar Matilda.
Målsättningen är att på sikt kunna stärka ungas rätt till ett liv fritt från digitalt våld, samt skapa ett större utrymme för skolpersonal och andra vuxna att prata om digitalt våld i ungas nära relationer.
– Förhoppningen är att detta pilotprojekt kan växa och inspirera andra skolor i landet att arbeta aktivt med förebyggande insatser mot digitalt våld bland barn och unga, avslutar Matilda.
Kontakta oss
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runtinfo@sentor.se
För generella förfrågningarsoc@sentorsecurity.com
Använd vår PGP-nyckel